Tiivistelmä

Tämä tutkielma pyrkii selvittämään miten rotuennakkoluulojen tiedostaminen vaikuttaa muotoiluprosessiin, ja voiko se vähentää rotustereotypioiden kierrätystä  ulkoryhmiä kuvatessa. Lisäksi tässä tutkimuksessa keskitytään ympäröivän visuaalisen kulttuurin, historiallisten tapahtumien ja henkilökohtaisten kokemusten vaikutukseen, kun eurooppalainen muotoilija kuvittaa afrikkalaisia hahmoja.

Tutkimus hyödyntää autoetnografista menetelmää. Mikro-tason lähestymistapaa käytetään syventämään ymmärrystä rotuennakkoluulojen vaikutuksesta muotoiluprosessissa. Näkökulmana on visuaalisen suunnittelijan/muotoiluopiskelijan henkilökohtaiset kokemukset.

Esimerkkitapauksena tuotettiin kuvitussarja Länsi-Afrikkalaisista hahmoista microstock kuvapankkeihin. Muotoiluprosessin aikana tehtiin kenttämuistiinpanoja ja niitä täydennettiin muistelmilla tapahtumista, jotka olivat johtaneet muotoilijan nykyiseen näkökulmaan. Kenttämuistiinpanoista ja muistelmista muokattiin evokatiivinen autoetnografinen kertomus. Tämän prosessin kautta muotoilija pystyi tunnistamaan ja hylkäämään joitakin selvimpiä rasistisia konsepteja, sekä tekemään tietoisia päätöksiä koskien representaatiota, ja ottamaan vastuuta tekemistään valinnoista.

Analyysissä havaittiin, että tunnistetut stereotyypit olivat holhoavuuden ja kateuden värittämiä. Pääasiallisiksi vaikutteiksi tunnistettiin muotoilijan omat kokemukset ja suomalainen ja länsimaalainen visuaalinen populaarikulttuuri. Yhteyksiä kolonialismin, orjuuden ja abolitionismin aikaisiin stereotyyppeihin havaittiin.

Havaittiin, että vaikka tietoisuus henkilökohtaisista rotuennakkoluuloista muotoiluprosessin aikana saattaa olla hyödyksi stereotyyppistä kuvausta välteltäessä, liiallinen keskittyminen niiden tunnistamiseen voi hidastaa luovaa prosessia.

Keskeiset käsitteet:

Rotuennakkoluulot, ulkoryhmä, autoetnografia, stereotypia.

<Previous Page          Next Page>